Haberler : duyurular

PVC Çevre Dostu Mudur?

09.12.2018

PVC'nin diğer plastikler gibi, çevreyi kirlettiği ve zarar verdiği öne sürülür. Oysa PVC'nin çevreye olan etkisi, öncelikle ''görsel'' dir. 
Yoğunluğunun az ve üretilen parçaların genellikle büyük hacimde olmaları nedeni ile, atıklar içinde diğer plastik atıklar gibi, hemen göze çarparlar. Ancak, dikkat edilirse;
1 PVC atıklar, kağıt ve cam atıklar gibi, toplanıp değerlendirilebilir (vinil cam profili veya diğer plastik malzeme üretim hattına belli oranlarda eklenerek tekrar kullanılabilir , hatta elyaf haline getirilerek tekstil sanayiinde değerlendirilebilir,
2 PVC malzeme çevreye zarar vermek bir yana, bir anlamda çevreyi koruma görevini de üstlenmiştir. PVC'nin pencere profili veya kapı imalinde kullanılması ile ''ahşap ikame edilmekte'' ağaç kesimi azalmakta ve ormanların korunması sağlanmaktadır. Bu açıdan PVC, ''çevre dostudur'', ''çevreyi koruma görevini de üstlenmiştir''.
3 Pencere profil ve kapı üretiminde sıkça kullanılan malzemeler, PVC-Alüminyum ve Ahşap'tır. Yapılan bir çalışma (EMPA 1991/2), ahşap ve PVC'den yapılan pencere profillerinin, ''15 yıllık ortalama kullanımları dikkate alındığında'' , '' PVC pencerelerin sert ahşap olandan %46, yumuşak ahşap olandan %40 daha ucuz olduğu '' ve çevre etkilerinin benzer olduğu sonucunu göstermiştir. Bu sürede PVC profiller hiç boyama istemez iken ahşap malzemenin bir çok kez boyanması gerekecektir. ''Üretimden yok olana kadar yaşam döngüsü ve bu döngü sırasında çevrenin etkilenme derecesini dikkate alan güncel bir değerlendirme sistemi olan LCA (Life Cycle Assesment) analizleri de, aynı sonuçalrı paylaşmaktadır. Alüminyum üretiminin ise, PVC'den yaklaşık 4 kat fazla enerji gerektiği ve bu sektörün çevreyi çok kirlettiği bilinmektedir.
4 PVC, tüm plastiklerde olduğu gibi, hafiflik sağlamaktadır. PVC, ahşap'tan çok daha hafiftir.Öte yandan aynı hacimdeki Alüminyum ve PVC bloklar karşılaştırılır ise, PVC'nin yaklaşık iki kat daha hafif olduğu görülür.
5 PVC pencere profilleri kullanımının bir diğer çevre katkısı, sağladığı iyi izolasyon nedeni ile yakıttan tasarruf ettirmesi ve çevrede oluşan hava kirliliğini arttırıcı etkisi olan karbon dioksit gibi çeşitli yakıt gazlarının azalmasına yol açmasıdır. Bu konuda, Ahşap-Alüminyum ve PVC'nin ısı iletim katsayıları karşılaştırılırsa;sırası ile,
AHŞAP: 8W / m2. K;Alüminyum: 5.9 w / m2. K; PVC: <0.8 W / m2. K değerleri ile, salt PVC malzeme kullanımı ile yakıt miktarında % 30-50 oranlarında daha az kullanım olacağı anlaşılır. Kullanılan yakıttaki azalma, aynı ölçüde çevre kirliliğinde azalmaya, daha az atık gaz ve kül'e yol açacak ve ekonomik olarak da kazanım sağlayacaktır.